In Residentie de Witte Berg in De Panne hebben 73 eigenaars een appartement. “We vormen voor een stukje een leefgemeenschap. Over bepaalde factoren beslissen we in onderling overleg. Onze syndicus leidt alles in goede banen en daar zijn we zeer tevreden over”, aldus eigenaar Robert Maleux.
“Als kind kwam ik vaak naar Koksijde. Mijn echtgenote bracht veel vakanties door in De Panne. We hebben dus allebei een band met deze regio en ook later kwamen we vaak terug naar dit stuk van de kust. Er is de zee, maar er zijn ook veel duinen en natuurgebieden”, zegt Robert Maleux (71). Hij werkte als ingenieur en het koppel woonde lange tijd in Vilvoorde. Dat huis is onlangs verkocht. Het echtpaar gaat in Hasselt wonen, dichter bij de familie. Daarnaast hebben ze nog steeds hun appartement in De Panne.
Witte Berg
“Lang geleden waren we al op zoek naar een tweede verblijf aan de Westkust. In 1987 zagen we het ontwerp voor Residentie de Witte Berg, we besloten er een appartement op plan te kopen. Vanaf 1989 brachten we er lange weekends door, we waren de eersten. Nu we met pensioen zijn, kunnen we hier langer blijven. Vooral de mooie ligging op een duin en het schitterende uitzicht op zee vonden we fantastisch. Bovendien is het aan de rand van De Panne. Een wandeling van 4 kilometer langs de kust brengt ons naar Frankrijk”, aldus Robert Maleux.
Inmiddels zijn er 73 eigenaars die in mede-eigendom instaan voor het goede verloop. Vijf appartementen zijn permanent bewoond, de andere zijn tweede verblijven. Sommige eigenaars verhuren hun appartement als vakantiewoning. Bij de eigenaars zijn er zowat één derde Vlamingen, één derde Walen en één derde eigenaars uit Frankrijk, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.
“De raad van mede-eigendom komt vier keer per jaar samen bij de syndicus. We besloten geen voorzitter aan te duiden, wel om enkele taken te verdelen. Zelf engageerde ik me voor de controle van de rekeningen en facturen, in samenwerking met een andere eigenaar die expert- boekhouder is. Ook hebben we hier behoorlijk wat groen, ik volg ook het contract met de tuinaannemer op”, aldus Robert Maleux. Het gaat om een vrijwillig engagement.
Syndicus
Een goede syndicus is heel belangrijk. “De eerste jaren was dat de syndicus van het agentschap dat de appartementen verkocht. Op een bepaald moment ging de prijs echter fel de hoogte in en keken we uit naar alternatieven. We vroegen enkele offertes op en kwamen zo terecht bij Leliaert beheer bvba. De samenwerking was uitstekend. In 2010 ging Leliaert in zee met dewaele | vastgoed & advies. De fusie verliep heel vlot, als klant merkten we er nauwelijks iets van. Ook daarna was er een heel goede verstandhouding.”
Robert Maleux legt uit dat een goede syndicus echt wel het verschil maakt. Als er iets stuk is, volgt hij dat heel snel op. Onlangs was de kraan van de brandhaspel kapot en was het nodig enkele onderdelen te bestellen. De syndicus werkt ook samen met enkele vaste aannemers, zoals een elektricien, een loodgieter enzovoort. Die komen snel ter plaatse en kennen het gebouwencomplex. Soms zijn er grotere werken nodig. Dan zorgt de syndicus voor offertes zodat de raad van mede-eigenaars prijzen kan vergelijken en ze dan ter goedkeuring voorleggen aan de Algemene Vergadering. “Er is dan een 3/4 meerderheid nodig. Soms is er wel wat discussie. Want intussen zijn er enkele weduwen of weduwnaars die nu een kleiner inkomen hebben en op de uitgaven letten. Eigenaars die hun appartement verhuren, willen daar een rendement uithalen en zijn ook eerder geneigd om voorzichtig te zijn met investeringen”, aldus Robert Maleux.
Leefgemeenschap
Samenleven is niet altijd vanzelfsprekend. Zo moet iedereen het huisvuil sorteren, maar toeristen die bijvoorbeeld een week huren, zijn niet altijd vertrouwd met de afspraken of bekommeren er zich minder om. Ook het groenonderhoud zorgt soms voor gespreksstof. Hoe grondig en hoe vaak moet er gesnoeid worden? “We besloten geen uitzonderingen meer toe te staan omdat het eindeloze palavers zou opleveren. Wel letten we er op dat de tuinaannemer het contract naleeft”, aldus Robert Maleux.
Sommige eigenaars zijn soms heel inventief. Op het dak staat een extractor om geregeld de lucht van de dampkappen, verluchting van wc’s en badkamer af te voeren. Een bewoner vond dat het geluid zijn siësta verstoorde en bedacht een systeem om de extractor op die momenten met een afstandsbediening af te sluiten. Met als gevolg dat de andere bewoners met vieze geurtjes werden geconfronteerd. Of iemand wou de verzekeringsmaatschappij laten opdraaien voor herstelwerken in haar badkamer en zegde ten onrechte dat de averij het gevolg was van lekken bij haar bovenburen. “Er gebeurt dus wel eens wat. Het is dus belangrijk dat een syndicus alles goed opvolgt. Hij is een aanspreekpunt. Ook op het kantoor van De Syndic kunnen we altijd terecht en dat is heel fijn.”
Foto’s: Jorn Kesteleyn
Tekst: Hilde Pauwels