Als spilfiguur binnen een mede-eigendom, beschikt de syndicus over een zeer ruim takenpakket. Concreet heeft de syndicus 3 hoofdtaken, nl. administratief beheer, financieel beheer en technisch beheer. Wij geven u graag een woordje uitleg over deze uiteenlopende taken.

Algemeen
Algemeen kunnen we stellen dat de syndicus naast het (laten) uitvoeren van de beslissingen van de algemene vergadering, ook instaat voor het dagelijks beheer van de mede-eigendom.
In die optiek beschikt de syndicus over een dubbele bevoegdheid: enerzijds moet hij als ‘ondergeschikte’ beslissingen uitvoeren namens de VME (zonder dat hij zich kan uitspreken over de opportuniteit van deze beslissingen), anderzijds beschikt hij – op bepaalde vlakken – over een autonome, discretionaire beslissingsmacht (vb. het nemen van bewarende maatregelen, het bijeenroepen van buitengewone algemene vergaderingen).
De bevoegdheden van de syndicus zijn strikt omschreven in de Appartementswet of de Wet op de Mede-eigendom. Naast deze wettelijk bevoegdheden, kan het takenpakket van de syndicus worden uitgebreid met taken die bijvoorbeeld uitdrukkelijk in het reglement van mede-eigendom zijn opgenomen.
Administratief beheer
De eerste hoofdbrok van het takenpakket van de syndicus is het administratief beheer. Onder dit luik vallen onder meer:
- het organiseren en voorbereiden van de algemene vergadering
- het opstellen van de notulen van deze algemene vergadering
- het uitvoeren en laten uitvoeren van de beslissingen van de algemene vergadering
- het vertegenwoordigen van de mede-eigenaars (bv. bij het afsluiten van overeenkomsten)
- het beheer en het opvolgen van verzekeringsovereenkomsten en/of eventuele schadedossiers
- de uitvoering van de algemene administratie m.b.t. de mede-eigendom
Financieel beheer
Een tweede luik is het financieel beheer. De syndicus voert de boekhouding van de VME, en staat in voor het beheer van de inkomsten en de uitgaven van de mede-eigendom. Daarnaast dient de syndicus ook het beheer van het werkings- en reservekapitaal op zich te nemen.
Technisch beheer
Tot slot is de syndicus ook verantwoordelijk voor het technisch beheer. Hij dient dus de nodige stappen te ondernemen om de mede-eigendom in een goede staat te onderhouden (vb. poetsen van gemeenschappelijke delen) en eventuele herstellings- en/of renovatiewerken te laten uitvoeren.
In principe mag de syndicus pas bepaalde werken laten uitvoeren na goedkeuring door de VME (= Vereniging van Mede-eigenaars), behalve in geval van hoogdringendheid, waarbij de syndicus wél op eigen initiatief de werken mag laten starten.