De laatste jaren werden al heel wat initiatieven genomen om de kwaliteit van de huurwoningen te verbeteren (denk bijvoorbeeld aan de Vlaamse dakisolatienorm). Recent werd een nieuwe maatregel goedgekeurd door de Vlaamse regering, namelijk de nieuwe woningkwaliteitsnorm voor enkel glas.

Strafpunten vanaf 2020
De nieuwe glasnorm zou definitief worden ingevoerd vanaf 01.01.2020. Concreet houdt de norm het volgende in: indien er in een woning een raam aanwezig is met enkel glas, dan zal dit 3 strafpunten opleveren. Zijn er meerdere raamoppervlakken met enkel glas in eenzelfde woning, dan kan dit oplopen tot zo’n 9 strafpunten! Vanaf 2023 gaat men nog een stapje verder en worden de strafpunten opgetrokken tot respectievelijk 9 en 15. Rekening houdend met het feit dat een woning vanaf 15 strafpunten als ‘ongeschikt’ wordt beschouwd, is dit een uitermate verregaande regelgeving.
Bij het toekennen van strafpunten zal men enkel rekening houden met glas in de gebouwschil van de woonlokalen (vb. living, keuken, etc.) en niet met vensters in de garage of ramen in binnendeuren.
Ernstige tekortkomingen
In het huidige technische verslag kent men reeds strafpunten toe voor ‘ernstige tekortkomingen aan ramen en deuren’ (bijvoorbeeld houtrot). Ook dit zal in de toekomst nog steeds gequoteerd worden door de wooninspectie. Echter, men zal dit enkel controleren als er overal dubbel glas aanwezig is in de huurwoning. Er is dus geen cumul van strafpunten wegens ernstige tekortkomingen enerzijds en strafpunten wegens enkel glas anderzijds.
Onroerend erfgoed
Al snel rees de vraag of deze norm ook toepasselijk zal zijn op onroerend erfgoed. Het is namelijk zo dat eigenaars van onroerend erfgoed beperkt zijn in de toegelaten verbouwingswerken. Bepaalde verbouwingswerken kunnen immers de erfgoedwaarde aantasten of mogelijks kan geen stedenbouwkundige vergunning worden verkregen. Om hieraan tegemoet te komen zullen eigenaars die zich in dergelijke situatie bevinden zich kunnen beroepen op overmacht.
Definitieve goedkeuring
Op 22.04.2016 werd het voorstel voor de tweede keer principieel goedgekeurd. Nu is het afwachten tot het advies van de Raad van State vooraleer men definitief de knoop kan doorhakken. Verhuurders bereiden zich dus maar beter voor op de komst van deze nieuwe strengere woningkwaliteitsnorm.