Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Hoe lang loopt het mandaat van een syndicus?

29e05fceccc244ccb16e8a57a93d34a2
Sofie Demeulemeester
Legal manager
28 september 2023
Belgie

Syndicus van een gebouw, word je niet zomaar. Hiervoor is een uitdrukkelijke aanstelling vereist en bovendien moet er ook een syndicuscontract worden afgesloten. Wij lichten je toe hoe een syndicus geldig kan worden aangesteld.

Aanstelling van de syndicus

De syndicus kan op verschillende manieren worden aangesteld:

  1. Aanstelling in het reglement van interne orde (vb.: door de bouwpromotor of door de notaris) bij de oprichting van een nieuw appartementsgebouw of bedrijfsverzamelgebouw. Het mandaat van deze statutaire syndicus neemt automatisch een einde op de eerste algemene vergadering (waar hij wel opnieuw benoemd kan worden door de algemene vergadering)

  2. Benoeming door de algemene vergadering

  3. Benoeming door de Vrederechter op verzoek van een mede-eigenaar of een belanghebbende derde

Mandaat van de syndicus

Met het oog op het formaliseren van de taken van de syndicus en de duur, de kostprijs... van zijn opdracht, maar ook om de uitdrukkelijke aanvaarding door de syndicus van zijn aanstelling te bekomen, dient er een syndicuscontract opgemaakt te worden.

Om van een geldig contract te kunnen spreken, mag de duur ervan niet langer zijn dan drie jaar. De algemene vergadering kan echter wel beslissen om het mandaat van de syndicus vervolgens te verlengen. Deze verlenging moet steeds gebeuren via een uitdrukkelijke beslissing van de algemene vergadering. Het mandaat kan dus niet stilzwijgend verlengd worden. Bovendien moet de beslissing genomen worden vóór het einde van het mandaat.

Pas op: bepaalde residenties voorzien in hun reglement van interne orde specifieke vormvoorwaarden en/of procedures m.b.t. de hernieuwing van het syndicuscontract. Is dit het geval, dan moet dit uiteraard gerespecteerd worden.

Tenslotte mag niet over het hoofd gezien worden dat de aanstelling of benoeming van de syndicus binnen de acht dagen na de aanvang ervan, zichtbaar moet aangeplakt worden aan de ingang van het gebouw waar de zetel van de vereniging van mede-eigenaars (de VME) gevestigd is. Daarnaast moet de aanstelling of benoeming van de syndicus ook gepubliceerd worden in de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO), waarna wie de functie van syndicus uitoefent bij de gegevens van de VME wordt genoteerd.

Niet tevreden over uw syndicus?

Hebben bepaalde mede-eigenaars klachten over de huidige syndicus, dan is het mogelijk om een nieuwe syndicus aan te stellen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

De simpelste oplossing is uiteraard om te wachten tot het mandaat van de syndicus is afgelopen, waarbij er – na uitdrukkelijke beslissing van de algemene vergadering – een nieuwe syndicus kan worden aangesteld.

Willen bepaalde mede-eigenaars al eerder een nieuwe syndicus aanstellen, dan is het mogelijk om dit als agendapunt te laten opnemen tijdens de algemene vergadering of om een bijzondere algemene vergadering te laten bijeenroepen. Gaat de (bijzondere) algemene vergadering akkoord met de voortijdige stopzetting van het syndicuscontract, dan kan er meteen een nieuwe syndicus worden aangesteld. Hou er wel rekening mee dat er desgevallend een schadevergoeding verschuldigd kan zijn aan de syndicus wegens de vroegtijdige beëindiging van zijn mandaat.

Hoogdringendheid

Moet de syndicus dringend vervangen worden omdat hij zijn opdracht niet naar behoren uitvoert, dan kan iedere mede-eigenaar daarnaast ook een verzoek indienen bij de vrederechter om een voorlopige syndicus aan te duiden. Dit is onder meer het geval in één van onderstaande situaties:

  • tegenstrijdige belangen tussen VME en syndicus

  • er worden geen algemene vergaderingen meer georganiseerd

  • de syndicus weigert het ‘verzoek tot aanstelling van een nieuwe syndicus’ op te nemen als agendapunt tijdens de algemene vergadering

Dit verzoek moet vanzelfsprekend gestaafd worden met bewijsmiddelen, zodat de rechter op basis hiervan een beslissing kan nemen.

De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.

Gerelateerde video's

26 verzekeringen in mede eigendom
Speel video af
Syndicus
Ik verkoop mijn woning die verhuurd is Welke stappen moet ik ondernemen Wikimmo
Speel video af

Ik verkoop mijn woning die verhuurd is. Welke stappen moet ik ondernemen? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Vastgoedportefeuille optimaliseren Syndicus
Wat is het reglement van interne orde wikimmo
Speel video af

Hou rekening met het reglement van interne orde! - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed kopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Syndicus
Ik verkoop mijn woning die verhuurd is Welke stappen moet ik ondernemen Wikimmo
Speel video af

Ik verkoop mijn woning die verhuurd is. Welke stappen moet ik ondernemen? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Vastgoedportefeuille optimaliseren Syndicus
Wat is een basisakte Wikimmo
Speel video af

Wat is een basisakte? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed kopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Syndicus
Welke kosten en lasten zijn voor de verhuurder Wikimmo
Speel video af

Welke kosten en lasten zijn voor de (ver)huurder? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Syndicus

Ook interessant om te lezen

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.