Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Het leven zoals het is: syndicus

12 juli 2019

Stefaan Leliaert, BIV-voorzitter en bestuurder van De Syndic, startte zijn carrière in 1993. In zijn laatste jaar bouwkunde – optie immobiliën richtte hij met een studiegenoot een beheersvennootschap op, omdat hij voelde dat de markt daar kansen bood. Kort voor hij afstudeerde, haalde hij al een eerste contract binnen. Volgens hem is het syndicschap voor velen onbekend en wordt de veelzijdigheid van de functie te weinig beklemtoond.

Stefaan, over welke eigenschappen moet een goede syndicus zeker beschikken?

Een goede syndicus is vooral een bruggenbouwer, iemand die uiteenlopende meningen en karakters kan verbinden en compromissen kan sluiten. Je moet beseffen dat je eigen mening ondergeschikt is aan die van de mede-eigenaars. Ik word geregeld om advies gevraagd, en vaak wordt mijn advies ook gevolgd, maar het blijven de verenigingen van mede-eigenaars die de uiteindelijke knoop doorhakken. Je moet stressbestendig en sociaal zijn. Het is belangrijk dat je over een breed netwerk beschikt van studiebureaus, advocaten, technici… Want een syndicus moet vaak beroep doen op specialisten. Daarnaast moet je ondernemend zijn en over een veelzijdige kennis beschikken: administratief, technisch, juridisch en cijfermatig. Net die combinatie maakt dat het geen makkelijk beroep is. Het aantal goede profielen is dan ook schaars.

In welke mate is de markt en de manier van werken sinds het begin van je loopbaan veranderd?

Er zijn natuurlijk enorm veel mede-eigendommen bijgekomen. Maar daarnaast heeft de automatisering ons beroep sterk veranderd. Bij ons kan elke mede-eigenaar de boekhouding op gelijk welk moment digitaal consulteren. Dat zorgt voor transparantie, wat de klant erg waardeert, en bespaart ons veel tijd. Die vrijgekomen tijd kunnen we dan weer in andere mede-eigendommen investeren. Daarnaast heeft de wetgeving (Wet op de Mede-eigendom) er gaandeweg toe geleid dat onduidelijkheden werden weggenomen.

Wat de hervorming van de Wet op de Mede-eigendom betreft, in welke mate zal die het takenpakket van de syndicus beĂŻnvloeden?

De hervorming gaat zeker zaken vergemakkelijken. Zo zal het niet langer de taak van de syndicus zijn, maar wel van de verhuurder, om de huurder in te lichten over genomen beslissingen. Dat zal het voor ons eenvoudiger maken, want vaak laat de eigenaar na om ons mee te delen wie zijn huurders zijn. Daarnaast ligt het plan van het verplicht reservefonds op tafel, wat mij een goede zaak lijkt. Samen met de versoepeling van een aantal meerderheden binnen de algemene vergadering zijn dat twee positieve elementen die ervoor zullen zorgen dat er sneller en efficiënter beslissingen kunnen worden genomen.

Er is de impact op het privéleven, waar sommige mensen voor terugschrikken. En het zou niet altijd evident zijn om rendabel te werken… Waar verdient dit nuancering?

De verloning zou inderdaad hoger mogen liggen. De werklast is vrij zwaar. Er wordt bereikbaarheid van je verwacht en een goed beheer van een mede-eigendom vraagt een intensieve opvolging. Mede-eigenaars uit kleinere appartementsblokken betalen in verhouding natuurlijk meer dan mede-eigenaars uit een blok waarin er veel appartementen zijn. Voor kleine mede-eigendommen met soms maar 4 of 5 appartementen kan dat duur uitvallen. Soms kiest men zeer prijsbewust, maar is de service navenant. Als syndicus, en zeker als starter, is het van belang om vooraf een grondige financiële oefening te maken. Er zijn tal van grote en kleine verplichtingen die veel tijd opslorpen en die je goed moet incalculeren. Als je degelijk werk wil afleveren, kan het niet anders dan dat daar een behoorlijk ereloon tegenover staat. Wat het avondwerk betreft, komt het erop aan om je goed te organiseren. Ik probeer zelf zoveel mogelijk vergaderingen overdag in te plannen.

Bij één derde van mijn mede-eigendommen lukt dat ook. En je moet natuurlijk op je collega’s kunnen rekenen. Ik heb al vaak van andere mensen gehoord dat ze mijn job niet zouden willen doen. Maar dan denk ik: misschien weet je niet wat het inhoudt. Mijn werk is heel gevarieerd en met een goede organisatie is de job zeker leefbaar.

“Als syndicus, en zeker als starter, is het van belang om vooraf een grondige financiële oefening te maken. Als je degelijk werk wil afleveren, kan het niet anders dan dat daar een behoorlijk ereloon tegenover staat.”

Onze samenleving appartementiseert heel snel maar de instroom van nieuwe syndici is gering. Hoe zou je dit aanpakken, mocht er een nijpend tekort dreigen?

Ik denk dat juristen en economische profielen zeker geschikt zouden zijn voor onze job. Ze hebben elk binnen hun vakgebied een zeer uitvoerige kennis en zullen de ontbrekende kennis of vaardigheden kunnen verwerven tijdens het doorlopen van het stagetraject. Ook de bedienden die met syndicschap vertrouwd zijn, zouden kunnen instromen.

Hoe zou je mensen enthousiasmeren voor het syndicschap?

Door te benadrukken dat de job uiterst veelzijdig is. Het ene moment zit je facturen in te boeken, de dag nadien sta je naast een dakwerker, ga je plannen inkijken bij een architect of zit je een algemene vergadering voor. Het leven van een syndicus is allesbehalve saai te noemen. Bovendien kom je met veel verschillende mensen in contact en vergaar je veel mensenkennis. En niet te vergeten: je kan erin slagen om het leven van de mede-eigenaars aangenamer te maken. Dat geeft veel voldoening.

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.