Uit een analyse van KBC blijkt dat jongeren steeds later een eigen woning kopen. “Ze raken moeilijker aan een lening, omdat ze daarvoor een grotere eigen inbreng moeten hebben dan vroeger”, zegt Filip Dewaele van Dewaele Vastgoedgroep. “Maar ook de mentaliteit is veranderd: ze willen zeker die citytrip naar New York niet laten om voor een huis te sparen.”

Het zijn almaar meer 55-plussers die een woonlening afsluiten, terwijl het aantal jongeren duidelijk afneemt. Dat maakte KBC begin dit jaar bekend. “De huizen zijn te duur geworden voor veel jongeren”, zegt Lut De Lombaerde, verantwoordelijke voor de woonkredieten. “Bovendien raken ze moeilijker aan een lening.” De reden daarvoor heeft te maken met de Nationale bank, die erop aandringt om een grotere eigen inbreng te vragen. Bij KBC was dat in 2015 10%, terwijl dit in 2016 al 15% was. “We geven jongeren dan ook de raad om eerst te sparen”, zegt De Lombaerde. “Een categorie jongeren lijkt er bewust voor te kiezen om zich minder snel ‘vast’ te zetten. Ze hebben nog geen last van een baksteen in de maag.” ING ervaart hetzelfde als KBC, Belfius niet. “Maar dat komt vooral doordat wij net zo zwaar inzetten op die woonleningen”, verklaart Ulrike Pommée. “De jeugd is nu anders dan vroeger: ze studeren langer en blijven graag langer thuis.”
Langer huren
Ook wij zien jongeren almaar later een woning kopen. “Jongeren huren veel langer dan vroeger”, zegt Filip Dewaele. “Vroeger vonden ze elke maand huishuur een verspilling. Maar nu willen ze die citytrip naar New York of skireis niet laten om toch maar snel een woning te kopen. Desnoods kopen ze dat huis later.”
Moeilijker lenen
Het grootste probleem dat jongeren moeilijker aan een lening geraken, ligt volgens ons bij de banken. “Sommige banken ontlenen zelfs maar 80% van de koopsom. Dat betekent dat wie een woning van 250.000 euro wil kopen, al snel 75.000 a 90.000 euro moet kunnen ophoesten, om ook nog eens de registratierechten en notariskosten te kunnen betalen. De enige oplossing is geld van ouders of grootouders krijgen. Maar die zijn daar minder happig op”, zegt Filip Dewaele. “Ouders beseffen dat ze zelf geld nodig hebben voor hun oude dag. Zij zien de opbrengsten van hun spaarcenten afnemen, waardoor ze minder snel geld aan hun kinderen geven.”
Nood aan kwaliteit
De vraag naar kwalitatieve huurwoningen en appartementsgebouwen blijft dus hoog en groeit nog. Dit biedt natuurlijk een blijvende opportuniteit voor investeerders die voldoende markt krijgen voor hun appartement. Logischerwijs is er dus ook een stijgende nood aan kwalitatieve syndici om de goede gang van zaken in deze appartementsgebouwen te garanderen. Een syndicus is op de hoogte van alle wettelijke vereisten waardoor je als eigenaar niet alles zelf moet uitzoeken omtrent dakisolatie, dubbel glas, liftrenovatie, etc. Samenwerken met een professionele syndicus zorgt voor appartementsgebouwen die kwalitatief in orde zijn en tevreden huurders!