Alvorens kan overgegaan worden tot een schadeaangifte, dienen er enkele (stavings)stukken verzameld te worden voor een goede afhandeling van het schadedossier. Maar wat heeft de syndicus nu allemaal precies nodig?
De oorzaak van de schade:
De brandverzekering zal alleen maar tussenkomst verlenen wanneer zij weten wat de precieze oorzaak van de schade is (en indien deze oorzaak niet uitgesloten is in de dekkingsvoorwaarden). Daarom is het belangrijk om steeds eerst op zoek te gaan naar de mogelijke oorzaak.
Het is niet altijd mogelijk om de oorzaak visueel vast te stellen. Om deze toch vast te stellen kan het nodig zijn dat er een gespecialiseerde lekdetectiefirma dient langs te komen om de oorzaak vast te stellen (met behulp van camera, rookonderzoek of indien nodig destructief onderzoek). Deze kost wordt vergoed indien er sprake is van een gedekte oorzaak en wanneer het gaat om een opzoeking van een lek in een defecte hydraulische installatie van het verzekerde gebouw.
Wist-je-datje: veel schadedossiers vinden hun oorsprong bij slecht onderhouden siliconenvoegen aan het bad en/of douche. Een kleine opening kan grote schade met zich meebrengen. Deze onderhoudsplicht valt onder de verantwoordelijkheid van de bewoner (eigenaar of huurder).
Foto’s van de schade:
Door het bezorgen van foto’s van de schade kan de syndicus op basis van zijn expertise al een eerste vaststelling doen op afstand. De foto’s geven een eerste beeld van de ernst van de schade, maar dienen ook als bewijsstuk in het schadedossier.
Er dienen foto’s gemaakt te worden van zowel de oorzaak (indien deze bekend is) als van de gevolgschade.
Locatiebepaling:
Het is altijd handig om duidelijk mee tegeven waar de locatie van de schade zich bevindt in het gebouw. Op basis hiervan kan het ook gemakkelijker zijn om de mogelijke oorzaak in kaart te brengen. Daarnaast wordt op basis van de locatie ook vastgesteld of er mogelijke andere ruimtes en/of privatieven geïmpacteerd zijn of kunnen worden door de schadeoorzaak.
Contactgegevens:
Wanneer er aangifte wordt gedaan van een schadegeval is het belangrijk om duidelijk mee te geven wie de betrokken partijen zijn. Bezorg dus steeds al de mogelijke gegevens waarover u beschikt. Dit kunnen zowel mede-eigenaars en huurders zijn maar evengoed ook derden.
Wist-je-datje: indien het een schadegeval betreft in combinatie met een voertuig (ongeacht de soort) dan dient er steeds een aanrijdingsformulier ingevuld te worden.
Betreft het een schadegeval in een privatief dat verhuurd wordt? Dan is het aangewezen om ook het polisnummer te bezorgen van de huurdersaansprakelijkheidsverzekering van de huurder.
Wanneer er schade werd berokkend bij een buur dan moeten ook de gegevens van de BA Familiale bezorg worden van de schadelijdende partij.
Door het bezorgen van de (vermoedelijke) oorzaak, foto’s, een locatie en de contactgegevens van alle partijen kunnen wij alvast het nodige doen om het schadedossier op te starten.
En daarna?
De volgende stap bestaat erin om over te gaan tot de dringende en noodzakelijke herstellingen. Indien de oorzaak zich bevindt in de gemeenschappelijke delen, dan zal de syndicus dit voor zijn rekening nemen. Bevindt de oorzaak zich in de privatieve delen of aan de privatieve installaties, dan dient de eigenaar hiervoor het nodige te doen. Uiteraard kan de eigenaar steeds op haar syndicus rekenen voor advies terzake en de contactgegevens van professionele aannemers.
Soms is het zinvol om ook niet onmiddellijk over te gaan tot een dringende en noodzakelijke herstelling wanneer de schade beperkt is gebleven. Dan is de schade nog vast te stellen en te ramen door de expert aangesteld door de verzekeringsmaatschappij.
Wanneer er toch wordt overgegaan tot dringende en noodzakelijke herstellingen, dan dienen er opnieuw voldoende foto’s genomen te worden. Daarnaast is het ook belangrijk om de beschadigde onderdelen bij te houden totdat het schadegeval wordt onderworpen aan een expertise.
Wanneer de oorzaak van het schadegeval integraal is opgelost, kan er richting herstel van de gevolgschade gekeken worden. Bijvoorbeeld bij een waterschade is het noodzakelijk om enige tijd te wachten, dit noemen we de droogtijd.
Wist-je-datje: Laat nooit de schilderwerken uitvoeren tot zolang de muren niet volledig zijn uitgedroogd. De verzekeringsmaatschappij komt niet meer tussen wanneer de uitdrogingstijd niet gerespecteerd werd.
In afwachting van het definitieve herstel dienen er bestekken (offertes) bezorgd te worden aan de syndicus. Hij zal deze vervolgens overmaken aan de verzekeringsmakelaar voor vergoeding. In sommige gevallen vraagt de verzekeringsmaatschappij aan een expert om de schade te expertiseren.
Op dat moment komt de expert van de verzekeringsmaatschappij samen met de syndicus en de verzekeringsmakelaar ter plaatse om na te gaan of de ingediende bestekken in evenredigheid staan met de werkelijk geleden schade.
Pas na tussenkomst van de expert zal de maatschappij overgaan tot vergoeding van de gevolgschade.
Als professionele syndicus van meer dan 530 VME’s vinden wij het van noodzakelijk belang dat elke VME ook goed verzekerd is. Om die reden hebben wij enkele jaren geleden samen met Group Casier een joint-venture opgezet genaamd “Syguro”.
Met Syguro bieden wij op heden een polis op maat van je VME aan waarbij steeds de beste prijs en voorwaarden worden bedongen aan de hand van een 3-jaarlijks marktonderzoek. De polis wordt aangevuld met een addendum op maat van appartementsgebouwen met enkele zeer interessante uitbreidingen.