De huidige maatregelen die werden opgelegd door de overheid in het kader van het bestrijden van het Corona-virus, zijn zonder meer noodzakelijk om ieders gezondheid te kunnen waarborgen. We kunnen er evenwel niet omheen dat deze maatregelen een aanzienlijke impact hebben op ieders privé- en professionele leven. Vastgoed vormt voor velen daar ook een onderdeel van, zodat ook hieromtrent de nodige praktische vragen rijzen. In dit artikel vind je de (juridische) vragen terug die wij als syndicus momenteel het meest krijgen naar aanleiding van voornoemde maatregelen.
1. Algemeen: maatregelen
- Ga naar huis als u griepsymptomen heeft of verkouden bent
- Kies een vaste plaats en verplaats u achteraf niet meer
- Respecteer een afstand van 1,5m. Kruis elkaar niet op de trap of in een smalle gang
- Het dragen van een mondmasker is verplicht (ook wanneer u langskomt in één van onze kantoren!)
- Blijf niet napraten na de vergadering, maar begeef u onmiddellijk naar buiten
- Maak gebruik van de voorziene handgel, raak zo weinig mogelijk aan en schud geen handen
- Hoest of nies in een papieren zakdoek of in uw elleboog
- Gebruik uw eigen balpen
2. De geplande Algemene Vergaderingen
Gelet op het M.B. van 28 oktober 2020 zijn professionele bijeenkomsten in de zin van seminaries, congressen, algemene vergaderingen niet meer toegelaten. Dit betekent dat algemene vergaderingen momenteel niet meer kunnen doorgaan.
Uiteraard blijft uw syndicus ondertussen zoals steeds het beheer van uw mede-eigendom verder correct opvolgen.
3. Wat met dringende werken in een mede-eigendom?
Het is cruciaal dat de syndicus minstens de goede werking van de technische installaties en de continuïteit inzake het beheer in de appartementsgebouwen kunnen vrijwaren. De syndicus kan het immers niet maken om het risico te lopen dat appartementsbewoners bijvoorbeeld zonder water, of elektriciteit, branddetectie en -melding of toegangscontrole zouden vallen. Dringende interventies worden dan ook verder uitgevoerd, uiteraard mits respectering van de social distancing-regels.
4. Kan je als syndicus provisies aanspreken?
Ja, een syndicus kan in het kader van het normale beheer, en in geval van uitzonderlijke/onverwachte kosten, altijd bijkomende provisies opvragen.
Ook als de jaarlijkse afrekening nog niet werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering (als gevolg van het verplichte uitstel), en de financiële middelen geraken op, kan de syndicus in kader van zijn normaal beheer tussentijds provisies opvragen.